2009. október 5., hétfő

Ki korán kell

Early adopter. Angol kifejezés. Azokat jelöli, akik - idézem a wikit - korai alkalmazói egy terméknek, technológiának, irányzatnak, satöbbi. Így is emlegetik még: trendsetter, azaz ~irányzatalapító.
A kifejezés eredetileg Everett M. Rogers Diffusion of Innovations című művéből származik, amelyet 1962-ben írt meg. Nem tegnap volt...
Történelem lecke vége - megint nem magamtól vagyok okos, hanem idegen tollakkal ékeskedem - így nem untatlak vele benneteket.
A lényeg a felismerés. Hogy mi folyik itt.
Mert mi folyik itt? Tisztán látszik, hogy egy életstílus, a bringázás újra felfedezése van folyamatban. És ez nem könnyű. Úgy is mondhatnám, fájdalmas.
Mert minden kezdet nehéz, még az újrakezdés is.
Hasonlat: eleinte a mobiltelefon is kiváltság volt, kevesek engedhették meg maguknak. Aztán amikor elterjedt, egyszerűen nem volt kultúrája (sok mondjuk most sincs). De aztán szépen lassan kialakultak azok a szabályok - írt és íratlan -, amelyek elviselhetővé tették, hogy mára mindannyiunknak van saját mobilunk. Nem volt könnyű.
És az sem lesz könnyű, mire kialakul a bringás kultúra. De ki fog. Nem olyan gyorsan, mint a mobiltelefonos, de ki fog.
És a lényeg: TE, aki ide és más bringás oldalakra jársz, fogod kialakítani. Miért is? Írom:
Egyrészt, te régebben bringázol. A legtöbb történésen túl vagy már. Ütöttek el, vertek meg, estél nagyokat, aláztak meg a vonaton, vettek semmibe szinte mindenhol. Neked már nem nagyon lehet újat mutatni.
De TE TUDSZ újat mutatni annak, aki csak most kezdi.
Ismered az utakat, amerre jársz. Ismered a veszélyeket.
Tudod, hogyan öltözz. Olyan rutinod van, amit mások most fognak megszerezni.
A tudásod érték. Többnyire saját károdon tanultál. Sebeid vannak - néhol maradandóak -, amelyek emlékeztetnek arra, amire emlékezned kell.
TE VAGY A VÁROSI BRINGÁZÁS EARLY ADOPTERE. Akár tetszik, akár nem.
Te már tudod, vagy sejted, miről is szól ez.
Bizonyára feltűnt, hogy nem mindenki van ezzel így. A legtöbbjükre nem is szabad haragudnod ezért! Valahol el kell kezdeni, és szépen lassan ŐK IS rá fognak jönni arra, amire TE MÁR rájöttél.
De ők szerencsések, mert nem kell a saját kárukon rádöbbenniük.
HA SEGÍTESZ NEKIK.
Ha türelmes vagy. Ha nem vagy közönyös. Ha megtalálod a hangot. Ha van rá energiád. Ha nem mész el mellettük szó nélkül.
Nem ígérem, hogy könnyű lesz, de szép és hálás feladat. Sokszor találkozol majd értetlen arcokkal. Sokszor küldenek majd el. Sokszor gondolod majd azt, hogy semmi értelme.
De van!
Mert felelősséged van és magadnak is használsz azzal, ha segítesz a kezdőknek a gyorsabb eszmélésben.
Mert korán van még, de most kellesz!
Szerintem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése