2010. augusztus 6., péntek

Pozitív-negatív, avagy nem is Magyarország lenne

Érdekes történetet hallottam, nagyban pozitív, de azért némi keserű szájízt is érez az ember az ilyen hallatán.
Történt, hogy a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai épülete mellé, mégpedig az épület Falk Miksa utcai oldalánál egy szuper bringatárolót alakítottak ki. A minőségéről annyit, hogy sokan a feneküket a földhöz vernék, ha ilyen bringatárolóval lepné meg őket a cég. Tehát nagyon pozitív, hogy a Háem az amúgy is sportos katonatiszteknek ilyen gesztust tett.
Ahogy látttam, szeretik is, tele van biciklikkel és a kialakítása is olyan, hogy tényleg egy szavuk sem lehet. Fedett, a teljes bringát lehet lakatolni, a tető végénél csatorna vezeti el a vizet és alkonykapcsolós világítás biztosítja sötétedés után a fényt. A fele persze robogó és motortároló, de egye fene, megfér a két stílus egymás mellett. A motorosoknak még 12-es acélt is betonoztak a talajba, hogy ahhoz tudják lakatolni a kereket. Szóval gondoltak mindenre.
Illetve majdnem mindenre, mert arra azért én sem gondolnék, hogy a kamerás örzés és a két percenként járőröző fegyveresek ellenére van olyan deviáns állat (lásd még: bűnöző), aki innen is lop. Pedig van, és nem is akármilyen.
Mindig is mondtam, hogy a tolvajnak nem kell ész, nem kell ügyesség, nem kell rutin. Csak pofátlanság és hidegvér kell.
Történt ugyanis, hogy a kamerás és az élőerős őrzés ellenére csak meglovasított valaki egy bringát, mégpedig - látszik a felvételeken - 18 másodperc alatt. Aztán amikor elcsendesült minden, úgy másfél óra múlva visszajött és elvitt mégegyet.
A pofátlan g**i...
Szóval hiába honvédség és fegyveresek, hiába hipermodern tároló, hiába folyamatosan rögzítő kamerarendszer, mindez csak arra volt jó, hogy elaltassa a bringatulajdonosok éberségét és kvázi hozzásegítse a tolvajt a könnyű prédához.
Jártam arra a minap és ha már tárva-nyitva minden, hát bementem megnézni. Nincs kiírva, hogy csak HM dolgozóknak, így akár a szemközti házban lakók/dolgozók is betehetik a bringájukat... Szóval amikor ott jártam, nagyjából 20 bringa volt a tárolóban. Ezek közül 5, azaz öt volt olyan lakattal lezárva, amitől nem kap röhögőgörcsöt a lopni vágyó. Látszott ezeken is, hogy van aki érzelmi alapon lakatol, azaz szutyoknak látszó cangán is volt 25 ezres Abus, de az ellenpólus is megvalósult, azaz 120 ezres Magellánon is volt 8-as sodrony, meg számzáras lakatnak látszó tárgy. Még mindig nem tudják a bringások, hogy a lakat az egyik legfontosabb kiegészítő...
Tehát a pozitív-negatív pólus a végére:
Pozitív, hogy ilyen szuper tárolót létesített a Minisztérium és hogy azt a belvárosban dolgozók használják is, hiszen ennyivel kevesebb az autó.
Negatív, hogy ennyire óvatlanok az emberek és ennyire pofátlanok a tolvajok.
Azt azért remélem, hogy ha egyszer lebukik a kis köcsög, ezt is a nyakábavarják a felvételek alapján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése