2018. június 10., vasárnap

Első mutánsbicikli találkozó Szob 2018.08.03-05.

(For English, please scroll down!)
Szeretettel meghívlak Téged (és minden ismerősödet, akit érdekel) az Első Mutánsbicikli Találkozóra, SzobraEbben a bejegyzésben írom a részleteket, amelyeket folyamatosan frissíteni fogok. Érdemes néha-néha visszanézned ide, mert folyamatosan jönnek a jobbnál-jobb hírek. A bejegyzés elejére igyekszem betenni a közérdekű információkat, majd ezek után jönnek a finomságok. Tehát akkor gyerünk!
Mennyibe kerül? Röviden: ingyenes. Hosszabban: nincs rendezvényszervezői engedélyem, eddig sem kerestem és ezután sem akarok egy forintot sem keresni a találkozón. Tehát ez nem egy hivatalos rendezvény. A költséged annyi, hogy eljössz, fizeted magadnak a szállást, a kajádat, én pedig (na és még pár barátom) mint a környéken ismerős(ek) megmutatom(juk) Neked, miért jó itt élni és főleg biciklizni. Tehát rendezvény papíron nincs is, csak egy időben leszünk egy helyen.
Mikor lesz? A találkozó hivatalosan 2018. augusztus 03-án, pénteken kezdődik, a fő közös programok (és a legtöbb ember) 04-én, szombaton lesznek. 05-én, vasárnap zárjuk az eseményeket. 
De ha szeretnél előbb jönni és később menni (lesznek így sokan), annak sincs akadálya. A kemping nyitva van, a környék gyönyörű én pedig itt lakom 150 méterre. Úgyhogy gyere akár egy héttel korábban, tudok neked segíteni a szabadidőd csodálatos eltöltésében!
Hol lesz? Szob, Szobi járás, Pest Megye, Magyarország, Európa.
Pontosabban hol lesz? Az Ipolykapu kempingben (kattints a linkre a részletekért!) tudsz megszállni ha szeretsz sátrazni, a foglalást viszont magadnak kell intézni! Mondd, hogy a kerékpáros találkozóra jöttél, mert a kemping elvileg csak a miénk a hétvégén és kedvezményes árat fogsz kapni.
Ha nem szeretsz sátrazni, a környékben 
jó eséllyel bérelhetsz magadnak hétvégi házat, mert a Dunakanyar nyaraló övezet. Az események a kemping körül és a közeli sétányon zajlanak majd, de reggel és este lesz időd eljutni a szállásodra, ha nem pont itt alszol.
És természetesen jöhetsz bármennyi napra, jöhetsz reggel és mehetsz este. Ha csak beugranál és körülnéznél, ám legyen. Szívesen látunk akkor is. A vonat hamar és olcsón elhoz hozzánk.
Google koordinátákért kattints ide!
Hogyan tudsz eljutni ide? 
Kerékpárral:
Budapestről kerékpárút vezet végig (Eurovelo 6). Dunakeszi, Göd, Vác, Nagymaros érintésével, nagyjából 70 kilométer kényelmes biciklizéssel érkezel el Szobra. A találkozó a kerékpárút mellett lesz, nem tudod eltéveszteni. A biciklizést jól lehet kombinálni vonatozással is, erről később írok.
Esztergomból (és nyugatról) komppal és komp nélkül is eljuthatsz hozzánk. Ha szeretsz kompozni, akkor Esztergomból az Eurovelo 6-os uton biciklizve a Pilismaróti révnél kelsz át és ahogy kilépsz a kompból, már meg is érkeztél (a kemping a kompnál van). Ha nem akarsz kompozni, akkor Esztergomból Párkányba (Sturovo) kell átkerekeznek a hídon, és Szlovákián keresztül (a hídról jobbra kanyarodva), Garamkövesd (Kamenica nad Hronom) (a falu közepén jobbra tartva), Helemba (Chl'aba) érintésével, nagyjából 15 kilométeres kerékpározással jutsz el a Szobi vasúti hídig, amelyen átkelve a Köztársaság utca végén jobbra kanyarodsz és megérkezel a révhez. Ezen az útvonalon van 5 kilométernyi erős forgalmú országút (Párkány és Garamkövesd között) és 2 kilométer jó minőségű földút (Helemba végétől a vasúti hídig), amely esős időben sáros. De ez az útvonal is jól járható, némi pocsolyázással.
Tömegközlekedéssel:
A vonatok Szobra Budapestről a Nyugati Pályaudvarról indulnak. Ha nem akarsz átszállni, akkor zónázó vagy gyorsított járattal kell jönnöd ezek jele Z vagy G betűvel kezdődik. A vonatok az 1-8 vágányokról indulnak, ez a Westend City Center felőli oldalon van a Nyugatiban.
Minden óra 07 perckor jön zónázó vonat, ez Vácig nem áll meg. a jele Z70, ezt keresd! Mindegyik zónázó vonaton van kerékpárkocsi. Az út 59 perc. Szob a végállomás, ide érkezve kényelmesen leszállsz, majd a vasútállomásról kilépve jobbra fordulsz és 200 méternyi bringázás (vagy gyaloglás) után, áthaladva a vasút alatti aluljárón, megérkezel a révhez.
Hétköznapokon a délutáni órákban (
13.28 és 18.28 között) minden óra 28-kor jön gyorsított személyvonat is, ezeknek is Szob a végállomásuk, de ezekre fel tudsz szállni Budapest és Vác között több helyen is. A jelük G70, ezt keresd!
Szob határátkelőhely, így a nemzetközi vonatok is megállnak nálunk.  Budapestről a Nyugatiból jön minden páratlan óra 41 perckor (az első 05.41-kor az utolsó 17.41-kor, plusz egy 08.41-kor is) a Metropolitan Eurocity, ezekre bicikli helyjegy plusz biciklijegy váltásával viheted fel a biciklidet, de cserébe mindegyik légkondis és csodálatosan tiszta. Minden kocsi végén 6 bicikli szállítható és van egy nagy bringakocsi is 20 biciklinek. Nem nagyon van ezen a vonaton mégsem biciklis soha, így nem lesz tömeg. Vigyázat, a nemzetközi vonatoknak nem Szobon van a végállomásuk és ha nem szállsz le időben, mész tovább Szlovákiába! Persze nem kell nagyon izgulni, Vácon megáll egyszer, majd Nagymaros-Visegrádnál másodszor és ott már el kell kezdeni készülődni a leszálláshoz, mert Szob onnan már csak 10 perc.
A nemzetközi vonat megoldás lehet a másik irányból is. Ezek a vonatok Prága vagy Brno és Budapest között közlekednek, Pozsony (Bratislava) és Érsekújvár (Nove Zamky) érintésével Párkányon át, illetve vissza. Párkányból (Sturovo) a vonat 10 perc alatt ér Szobra, azaz ha Esztergomból áttekersz a párkányi pályaudvarra, ott is fel tudsz szállni.
A vonatos útvonaladat megtervezi helyetted az Elvira, ide kattintva éred el.

Vonattal és biciklivel kombinálva:
Ha már nálad van a biciklid, a Dunakanyarban a vonatozásban az a jó, hogy szinte bármikor meggondolhatod magadat és le-felszállhatsz a vonatra. A bringaút nagyjából a vasúttal párhuzamos, így csak kisebb kitérőket kell tenni, ha váltani akarsz a közlekedési módok között. Így annyit biciklizel, amennyihez kedved van és amennyit bírsz.
Teherbringásoknak (cargo) és tandemeseknek, valamint trájkosoknak, azaz az összes nagyon nagy biciklivel közlekedőnek felhívnám a figyelmét a vonatösszeállításos weboldalra (ide kattintva elérhető), amelyet ugyan nem a MÁV üzemeltet, de 99%-ban helyesek az információi. Innen lehet tudni, hogy mikor-milyen szerelvénnyel tudsz utazni és ami még fontosabb, hogy arra fel tudsz-e szállni a nagy méretű bicikliddel. A nagy bringák nem nagyon férnek fel a Fecskére például, de gondolom ezzel van tapasztalatotok nektek is...
Autóval érkezőknek:
Üsd be a GPS-be, hogy Szob, Rév utca és meg is vagy! ;)
Ha nem akarsz pórul járni, akkor indulás előtt a GPS-ben azért tiltsd le a kompokat, mert ellenkező esetben szinte mindenhonnan komppal fog hozni Szobra. Az pedig plusz költség főleg úgy, hogy komp nélkül is nagyon urasan el lehet jutni hozzánk. Ha mégis kompozni akarsz, a Szobi rév minden óra 40-kor megy át Pilismarótra és fordultával, nagyjából 50-kor jön vissza. 06.40-kor van az első és 18.40-kor az utolsó komp. Ha lekésnéd, Visegrádról van még 19.45-kor egy utolsó komp Nagymarosra, bár ez plusz 30 kilométer autózás. A Visegrád-Nagymaros komp reggel 06.20-kor kezd és utána minden óra 45-kor jön át Visegrádról a komp egészen az előbb említett 19.45-ös utolsó kompig.
Egyébként Budapestről és a keleti országrészből az M0-án majd az M2-esen kell jönni és Vác után a tábláknál (amelyekre Szob van kiírva) kell letérni a Dunakanyarba. Az M2-est sajnos újítják és ezért csúcsidőkben és hétvégén elég nagy tumultus van rajta, nameg 60-as korlátozás végig. De csak nyugi, mindez 10, de maxium 20 perc késést jelent, ki lehet bírni.
A nyugati országrészből vagy Komáromnál, vagy Esztergomnál tudod keresztezni a Dunát, ha nagyon nyugatról jössz, akkor esetleg Győrnél. A szlovák oldalon az utak többnyire jobbak a magyar utaknál, a forgalom pedig sokkal kisebb, ezért nem kell tőle félni.
Kiknek javaslom a találkozót?
Azoknak, akiknek van már bármilyen mutáns, azaz nem szokványos biciklijük és azoknak is, akiknek még nincs, de érdeklődnek irántuk. Persze csak saját felelősségre, mert egy ilyen találkozó után általában nagy anyagi kiadások szoktak következni, mert a dolog sajnos erősen fertőző. Azaz, ha eddig nem volt ilyen bringád, akkor majd lesz...
És természetesen a szó legjobb értelmében vett megszállottaknak szinte kötelező eljönni, mert itt a saját fajtáddal találkozhatsz... ;)
Mi lesz a program?
A program alapvetően laza és jellemzően egymás biciklijének az összetapogatásából (néha összenyálazásából) és kipróbálásából áll.
Természetesen és az időjárás függvényében lesznek kerékpáros túrák is, de csak rövidebb távokra megyünk, mert augusztusban még a Duna mellett is meleg van.
Kisebb vetélkedőkre is lehet számítani, de ez még kialakulóban.
Honnan az ötlet és miért itt?
Most negyedszer rendezek kerékpáros találkozót, de most először az imádott lakóhelyemen. Szob több szempontból is ideális helyen fekszik egy ilyen találkozóhoz, mert jó a közlekedés, jók a bringautak, szuper a Duna, szuper a Börzsöny. Biciklis paradicsom ez, de majd meglátod, ha eljössz. 
Az elmúlt években Agárdon megrendezett fekvőkerékpáros összeröffenések után álmodtam egy nagyot és most egy közös eseményre próbálom elhozni az összes olyan biciklit, amihez valaha is közöm volt, vagy lesz. És ezek közös néven a mutánsbiciklik. Azaz minden, ami más.
A magam részéről érintett vagyok a fekvőbringákban négyszeresen, a teherbringával egyszeresen, az összecsukható bringával kétszeresen. Érdekel a monocikli (meg akarok tanulni menni egy ilyennel már kölökkorom óta) és az elektromos bicikli is egyre jobban foglalkoztat. Imádtam a magasbiciklivel menni és azóta értem is, hogy miért jó. És az sem kizárt, hogy lesz egy tandemem is hamarosan.
Azaz nyitott vagyok mindenre, amit lábbal, vagy kézzel hajtani kell.
Az alap hozzáállásom az, hogy biciklivel mindent meg lehet oldani. És ez igaz még akkor is, ha egyes feladatokhoz néha más-más biciklire van szükség. Sokan vagyunk, akik ugyanígy gondolkodunk, ezért aztán kísérletezünk. Ennek következtében fejlődnek a biciklik is és igazi csodabringák születnek a kreatív kerékpárszerető mesterek kezei alatt. Természetesen jópáran itt lesznek a találkozón is...
Az is fontos, hogy ami tegnap még lehetetlen volt, az ma már nem az és ezek a mutánsok mutatják az utat a jobb élet felé. A jobb élet pedig az, amikor nem kell elővenned az autódat. 
Mert biciklizni egészséges, környezetbarát és trendi.
Azt szoktam mondani, hogy "kocsi helyett inkább bringa,
ez a boldog élet titka!".
A technikai fejlődés ezt az iparágat is érinti, ezért aztán érdemes újragondolnod mindazt, ami a bicikliről a fejedben van, mert csoda dolgok jöttek ki a piacra az elmúlt években. Ezek az újítások először nálunk, a vállalkozó kedvű bringabuherátoroknál jelennek meg, majd ha életképesek, szépen lassan elterjednek.
Már csak ilyen ez a mutáció.
Ha eljössz Szobra augusztus első hétvégéjén, akkor annyit tutira ígérhetek Neked, hogy hagyományos biciklit keveset, de különleges biciklit annál többet fogsz látni és ha elég bátor vagy, kipróbálni is.
A biciklizésen túl meg kell említsem a Dunát, ami hűvös és simogat, valamint a vadiúj uszodánkat, amely a találkozó helyszínétől 50 méterre van. És természetesen a Börzsönyt, ahol a legmelegebb nyáron is árnyékban biciklizhetsz.
A kemping - amely örömmel lát minket és kedvezményes árat számol a találkozó résztvevőinek - szintén új, két éve nyitotta meg a kapuit. Újak a vizesblokkok, szuper minden és pozitív a hozzánk-állás. Közvetlenül a Duna partján van, festői környezetben.
A közelben lévő Zátony Music Pub és söröző lát el minket kajával (és piával), reggeli és vacsora előre rendelhető lesz kedvezményes áron, így ezzel nem kell foglalkoznunk, napközben meg úgyis valamerre bringázunk, ahol majd megoldjuk a kaját. A Zátony szintén a találkozó helyén van, nulla méterre és a kedvünkért addig lesz nyitva, ameddig igény van rá.
Szintén a közelben van egy lángosos - házi réteses - kézműves fagyis, akiknél megint csak szuper kaják vannak és a végletekig kedvesek.
De természetesen bolt van 100 méterre (4 éve felújított), vagy egy másik (vadi új) 300 méterre.
És ha már nyár és nyaralás, esténként szalonnát is és kolbászt is és mindenfélét is biztosan fogunk sütni a tábortűznél.
Összegezve tehát: kellemes, családi, lazulós és beszélgetős hosszú hétvégére csábítalak benneteket, szuper bringák közé, csodálatos tájra.
Gyertek!
**********************************
(Sorry for my poor English)What type of event is this?
This is the First Mutant bike Meeting in Szob. A mutant bike is any type of non-traditional bike (i.e. cargobike, recumbent, tall bike, homemade monster, tricycle, tandem etc)

What does this meeting cost?
It is free. After arriving, the only costs would be paying a fee for camping. There are no extra tickets required.

When will it happen?
03-05. august 2018. This is the first weekend in August. 
You can come earlier and leave later. The camping is open and there will be others who arrive earlier and stay longer. I live here so I can help you to discover more about the region.
If you can come for one day and you want to see the most bikes in action, I suggest you come on Saturday.

Where?
In Szob, Hungary. Google Maps link is here.
This is a brand new camping location and if you inform the staff that you came to our bike meeting, you will be able to camp for a reduced fee.

How to travel here?
By your bike on Eurovelo 6.
By train from Budapest Nyugati Railway Station.
By train from or via Slovakia. International trains (Metropolitan Eurocity) stop in Szob, this is a border crossing station.
By car: use your GPS. ;) I suggest you switch off in the GPS settings the ferries.

For whom?
For everyone who has mutant bike or is interested in unique bikes and biking.

What does this mutant bike meeting mean?
It is a self-organised event where friends and friends-to-be come together to try each other's bikes. A group bicycle trip will be made depending on weather conditions.

Why here and why now?
After I organised 3 recumbent bike meeting in Agard I decided to dream big and bring together all kinds of bikes I have (or will have) and love. 
I live in Szob and I adore this little city. It has big opportunities for bikers and I will prove it if you come. 
I have been regularly using a cargobike to replace my car and use a folding bike combined with train to travel to work. Recumbent bikes are my freetime and long-distance bikes.
As I see there is a bike for every purpose in our life and these mutant (irregular) bikes are the way to find your immaculate bike which brings you a better life.

Summa summarum: this is going to be a real relaxing family event!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése