2009. november 3., kedd

Ninja projekt

Tény, hogy még mindig sokan nem használnak lámpát a bringások közül. Pedig kellene...
Zsörtölődtem is emiatt a minap, itt olvasható:  csodabringa.blogter.hu/375340/sotetek_vagytok.
De ha én zsörtölődöm, attól semmi nem lesz jobb. Akkor mit lehet csinálni?
Ahhoz, hogy megoldást találjunk egy problémára, át kell látni a problémát magát. Meg kell találni a lényegét. Aztán meg kell ragadni a grabancánál fogva és addig rázni, amíg el/kimúlik.
Nos, a sötét bringások miért is nem használnak lámpát? Drága a lámpa? NANEEEE! Ha az ember bemegy egy tízpróbás áruházba, pár százasért kap első és hátsó lámpát készletben. Egyszerűen nem hiszem el, hogy anyagi megfontolásból nincs lámpája ennyi embernek.
Akkor?
Lehet keresni az okokat, és az is elképzelhető, hogy néhányan egyszerűen elfelejtik bekapcsolni a lámpát. Oké, elfogadom. A ma velem szembejövő 50 ninja (magyarázat később) közül mondjuk legyen 5, aki véletlenül nem kapcsolta be a lámpáját. Ennyinél láttam ugyanis valamiféle lámpaszerűséget installálva.
A többiek miért nem vesznek lámpát? A válasz egyszerű: mert tojnak rá (majdnem sz-betűs vagy b-betűs igét írtam, de visszafogtam magamat, hiszen hogy nézne ki egy blogban az, hogy szarnak rá, vagy az, hogy basznak rá? Oppsz!).
Érdekes dolog ez. Miért is tojnak rá? Nem egyszerű, de ahogy mondani szokták, a tehén egy bonyolult állat, én mégis megfejtem.
Teóriám szerint érvényes erre a szitura is az alábbi:
Vannak a belső kontrolos emberek. Ilyennek tartom magamat is pölö. Mi, ha tudjuk mit és hogyan kell és szabad, akkor úgy csináljuk. Minket nem kell ellenőrizni. Csak meg kell mondani egyszer és azontúl úgy lesz. Mi követjük az előírásokat, befizetjük például az adót akkor is, ha az APEH nem liheg a nyakunkban és nem megyünk át a piroson még akkor sem, ha nincs rendőr a közelben. Nem lopunk, mert tudjuk, hogy az nem jó. Sorolhatnám még, de tudom, hogy csak nagyképűnek tűnnék és ellenszenvet váltanék ki a további példákkal. Egyszóval aki belső kontrolos, azt egyszer kell meggyőzni valamiről és azontúl úgy tesz. Akkor is, ha soha többet senki nem ellenőrzi. Azt hiszem, mi vagyunk a kevesebben. De abban reménykedem azért, hogy a bringások között arányaiban több az ilyen személyiség.
Aztán vannak a külső kontrolosok. Akik azért tesznek vagy nem tesznek valamit, mert folyamatosan ellenőrzik őket. Mert rájuk szólnak, hogy azt nem szabad. Mert például a közlekedési lámpákba kamerákat építenek és ők félnek a lebukástól így inkább nem mennek át a piroson. Mert félnek attól, hogy a rendőr megbünteti őket, ha nem tesznek lámpát. Ez utóbbi példát a témánál maradás kedvéért hozom fel és itt is befejezném a felsorolást, mert még magára ismer pár ember aztán megint kapok a pofámra. Nos, szerintem az ilyen külső kontrolosokból van több. Szomorú...
Persze nem ilyen egyszerű, de a célnak most ez a rövid magyarázat is megteszi.
De mit akarok ezzel?
A belső kontrolost meg kell győzni és akkor már közénk fog tartozni. Ha azt látja, hogy ez a követendő magatartás, szépen úgy tesz majd, mint a többség. Sőt, ő maga is beáll a sorba és meggyőzi a többieket.
A külső kontrolost meg folyamatosan csesztetni kell (majdnem megint a b-betűs szót írtam, de hogy nézne már ki egy blogban, hogy baszogatni kell...)
A rendőrség nem tud kellően fellépni, mert kevesen vannak. Nincsenek ott mindenhol. Mi meg ott vagyunk és sokan vagyunk. Ráadásul bringáról a bringásnak egészen másként hat a tanács.
Ezen gondolatsorra fűzve tehát írom, mit találtam ki.
Ninja projekt
Ha úgy érzed, igazam van és akarsz tenni valamit a lámpátlan sötét ninják ellen, akkor ne hagyd szó nélkül. És mivel senki nem szereti, ha az orcájába dörgölik a hibáját, ne légy sértő. Erre találtam ki a ninja projektet.
Ennek lényege, hogy amikor elhalad melletted egy ilyen ninja, jól hallhatóan mond ki ezt a szót. Hadd hallja, hogy "ninja", vagy "nindzsa". Tetszőlegesen választható. Hadd tudja meg, hogy amit csinál, az nem jó. Ezzel nem minősíted és nem oktatod ki, csak a véleményedet közlöd.
Ha megállít és megkérdezi, mit akartál ezzel, akkor mond el neki, hogy annyit látni belőle így sötétben, mint a nindzsákból. Mondd el neki, hogy ez veszélyes és a saját érdekében vegyen lámpát.
Ha nem állít meg, de hazafelé vagy 50-szer hallja, hogy "nindzsaaaa!", el fog gondolkozni. Mi lehet ez? Rákeres az interneten, vagy megkérdez másokat. Talán éppen Tégedet. Ekkor megint elmondhatod neki, miről is van szó...
Nem szeretem én az önkéntes rendőrködést, de mivel az ilyen lámpátlan ninja minket is minősít és veszélyeztet, mint egy közösség tagjának szerintem jogunk van ahhoz, hogy közöljük vele: ez nem menő. A lámpa, az a menő.
Szóval: NINDZSAAAAAAAAAAAAAAA!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése